Někteří odpůrci argumentují tím, že homosexuálové dnes nejsou nikterak diskriminováni a není třeba podobných festivalů. Ano, homosexuálové již nejsou popravováni ani zavíráni do vězení, ale stále nesou v očích většiny silné negativní stigma, které některým z nich ničí vnitřní klid, sebevědomí, ale i rodinné nebo pracovní vztahy.

Chce-li si člověk udělat rychlý obrázek o míře homofobie v běžném přemýšlení, stačí se podívat např. na diskuzi pod běžným bulvárním článkem o homosexuální celebritě a jejím partnerovi. V článku nejsou vyfoceny ani popisovány intimní momenty ze života páru, vlastně se nijak neliší od obdobné reportáže např. s Karlem Gottem. Přesto všechny (nebo téměř všechny) komentáře v diskuzi požadují stažení článku, stěžují si na nechutnost, na exhibicionismus (ačkoliv jsou to paparazzi, kdo bourají hranice soukromí) nebo se vulgárním způsobem naváží do homosexuálů jako takových.

Jak nenávistná nálada ve společnosti panuje vůči nějaké menšině, si člověk mnohdy uvědomí až ve chvíli, kdy se tou menšinou stane sám nebo někdo z jeho blízkých (přítel, partner, rodinný příslušník apod.). Pak si teprve naplno uvědomí, kolik vtipů najednou není vtipných, ne proto, že by nebyly "politicky korektní", ale protože jejich úmysl je zlý a napomáhá šířit již tak špatný status dané skupiny ve společnosti. Proto mi příliš nepřipadají vtipné ty o Romech nebo o gayích.

Mám dva velice blízké kamarády žijící v trvalém svazku. Jakub je moc milý a inteligentní kluk, pochází z Jihlavy a jeho rodiče se ani po letech nesmířili s jeho sexuální orientací, ačkoliv to fakticky byli oni, kteří mu ji dali do vínku. Jeho přítel Honza je pohledný, vzdělaný, má nadprůměrné příjmy, podle běžných kritérií ideální partie - přesto se ani po dvou letech vztahu nikdy nesetkal s Jakubovou rodinou a nesmí se do jeho rodného města ani přiblížit. Aby se nevedly řeči...

Prague Pride se tohle snaží změnit a dopřát takovým lidem pořádnou léčbu šokem. Dokud budou diskutující říkat "toleruji jejich existenci, ale ať si TO dělají v soukromí" (a tím TO myslí držení za ruce nebo společný tanec), bude třeba tento připsaný stud vyvážit trochou hrdosti.

(Některá jména a místa byla změněna.)