Českými médii tento týden proběhla zpráva o německé vegance, které se nelíbilo, že je součástí radniční zvonkohry píseň o lišce, protože podle ní nabádá k násilí na zvířatech. Napsala stížnost vedení města a starosta Hahn se rozhodl "přátelské prosbě" ženy vyhovět a píseň nahradil jiným hudebním kouskem.


Foto: Vixey.cz

Někteří čeští novináři a komentátoři se rozhodli této jinak bezvýznamné zprávy využít k podvědomému šíření nenávisti proti veganům jako takovým - jako kdyby snad šlo o výsledek nějaké kolektivní politické nátlakové akce. Ve čtenářích takto podaná zpráva přirozeně vyvolává otázky: "Co nám ZAKÁŽOU příště? Letěla husička??"

Nemohu mluvit za všechny vegany, ale alespoň coby mluvčí jedné z největších českých veganských organizací mohu všechny vyděšené čtenáře, posluchače a diváky ujistit, že nevidím žádný smysl v zakazování podobných písní či básní.

K čemu by nám asi tak bylo zakázat píseň o lišce, které myslivec vyhrožuje smrtí, když čeští myslivci bez skrupulí krutým způsobem zabíjí lišky a jejich liščata prostřednictvím norování a majitelé kožešinových farem je zase drží v malých drátěných klecích a po krátkém mizerném životě je zabíjí elektrickým proudem kvůli zcela zbytečným módním doplňkům? Nemluvě o tom, co se děje ostatním zvířatům za zdmi jatek a velkochovů...



Tato mediální bublina mi připomněla velmi podobnou kauzu, která médii proběhla před sedmi lety. Na základě jedné jediné stížnosti pana Václava Mika, kterému se nelíbilo, aby se coby školní pomůcka používala Ladova kniha o kocouru Mikešovi, protože v ní "kocourkovi ublížili cikáni", se zvedla mediální hysterie. Výborná příležitost, jak si kopnout do menšiny. "Co si to vůbec dovolují? Co nám zakážou příště?"

Ačkoliv řada romských organizací vydala stanovisko, ve kterém se od této žádosti, kterou sami považují spíše za úsměvnou, distancují, stejně se médii šířil názor, že jde o kolektivní vůli romské menšiny.

Chápu komerční média, která sahají po laciných senzacích v honbě za co největší čteností a sledovaností, ale o něco méně už mám pochopení pro čtenáře, kteří se nechají tak snadno vmanipulovat do nenávistného postoje. Někdy se opravdu vyplatí se zamyslet nad tím, zda to, co nám média předkládají, je skutečně tak, jak se zdá na první letmý pohled.


Foto: Vixey.cz